Festival vedy prilákal školákov, zaujali ich kyvadlá či tekutý dusík

27.09.2011 Košice

Košice 23. septembra (TASR) - Festival vedy dnes odštartoval v Košiciach, už dopoludnia prilákal žiakov základných a stredných škôl. Tí si v košickom obchodnom centre obzerali vedecké a chemické pokusy. Mali možnosť sa taktiež porozprávať s vedcami. Podujatie sa uskutočnilo v rámci celoeurópskej akcie Noc výskumníkov. Skončí sa dnes v neskorých hodinách.

\"Akcia má priblížiť vedcov širokej verejnosti,\" povedal TASR Eduard Kladiva z košického Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (SAV). Veda podľa neho ľudí zaujíma, dôkazom je, že už vlani na prvom ročníku tohto podujatia boli ako organizátori prekvapení, koľko ich prišlo.

\"Verejnosť si dnes môže pozrieť najrôznejšie prístroje, výber je veľký,\" povedal Kladiva. Záujemcovia majú možnosť porozprávať sa s fyzikmi, chemikmi, biológmi či zoológmi.

Žiakov najviac zaujali pokusy s kvapalným dusíkom či kyvadlá, starších zase vystavené elektrické auto. Podľa Kladivu išlo zároveň o jediné také vozidlo, ktoré možno aktuálne nájsť v Košiciach.

Rozhovory žiakov s vedcami mali plniť základnú myšlienku podujatia - ukázať vedcov ako bežných ľudí. \"Deti sa vedcov pýtajú najrôznejšie otázky, je to také, ako keby prišli do knižnice a požičali si knihu,\" komentoval vedec Kladiva.

Pre najmenších pripravili v obchodnom centre Optima organizátori aj vedecké hračky, starší si mohli vypočuť sériu prednášok.

Noc výskumníkov pokračuje v Košiciach aj popoludní v Centre voľného času Domino na Popradskej ulici.

Ako TASR informoval organizátor Jaroslav Merc, v programe sú zaradené prednášky, planetárium, dokumentárne filmy, pozorovanie slnečnej fotosféry a chromosféry, po zotmení pozorovanie nočnej oblohy.
 

Vyberte región